Ремонти спасяват тубболницата от закриване
Ремонти спасяват тубболницата от закриване / netinfo

36 722 евро дарение от Японското посолство получи Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Сливен, съобщи директорът на болницата Мими Димитрова. Договорът е подписан на 18 декември 2008 г. по програма на посолството на Япония за отпускане на безвъзмездна помощ по проекти с местно значение.

В началото на февруари тази година е подписан договор със строителната фирма „Хрима и синове”, която е започнала ремонт на западния корпус на сградата на болницата. Извършва се цялостна подмяна на покрива, на ВиК и ел. – инсталациите, на подовите настилки, на дограмата и се изграждат санитарни възли във всяка болнична стая. Очаква се ремонтните дейности да приключат през месец май.

Друга част от болницата е ремонтирана с пари от Министерството на здравеопазването. През 2008 година са отпуснати 190 000 лв. С тях е ремонтиран втория етаж на пулмологичното отделение. Към приключване е ремонтът и на първия етаж, който се извършва със средства на болницата и средствата, събрани от дарителската сметка. С тях ще се довърши и ремонтът на интензивния сектор.

Основният корпус на сградата вече е неизползваем. Пациентите от туберкулозния сектор са преместени в новото ремонтирано крило. „Благодарение на започналите ремонти в тубболница тя няма да бъде закрита. Докато бъде построена новата сграда, пациентите ще бъдат настанявани в ремонтираните корпуси”, каза д-р Димитрова.

Болницата разполага със 75 легла. 30 от тях са за лечение на туберкулозни болни, 43 за лечение на болни от пневмонии, бронхити и астма, в интензивния сектор има две легла.