Разкритото убийство на таксиметровия шофьор. ПОДРОБНОСТИ
Разкритото убийство на таксиметровия шофьор. ПОДРОБНОСТИ / netinfo
Заловиха убийците на таксиметровия шофьор от Сливен, който бе убит по особено жесток начин на 3 януари 2007 година. Извършители на престъплението са двама мъже на 28 и 29 години. Свидетел на убийството е проговорил в полицията, след като бил задържан за автокражба. Извършителите на убийството са задържани от сливенската полиция първоначално за 24 часа, след това за 72 часа. На двамата утре ще бъде поиската постоянна мярка „задържане под стража”. „Събраните доказателства дават основания да приемем по несъмнен начин, че автори на това престъпление са именно задържаните две лица и да им бъде повдигнато обвинение за извършване на убийство по особено жесток начин”, заяви Веселин Гангалов, прокурор от Окръжна прокуратура-Сливен. Законът предвижда наказание от 15 години до доживотен затвор. Разследването по случая ще приключи, когато бъдат окомплектовани всички доказателства по случая, когато да има основания да се състави обвинителен акт, който да се внесе в съда. Прокурорът отказа подробна информация по случая с мотива, че ще се попречи на разследването.

Директорът на сливенската полиция комисар Чавдар Божурски поясни, че двамата убийци са задържани след признания на трети човек. Той е свидетел на убийството и е задържан с група автокрадци на 9 май. Той съобщил имената на замесените и те били задържани. В момента е свидетел по делото. Единият от убийците е задържан в Казанлък, а другият в Сливенско. След жестокото убийство и двамата са напуснали града.

Мотивите за убийството са лични. „Става дума за хулигански подбуди след употреба на алкохол”, каза комисар Божурски. Единият от извършителите е бивш таксиметров шофьор и имал разправия с Живко Проданов. Според източници на Дарик именно той е мушкал с нож убития, а другият е нанесъл побой над жертвата. Повече от година и половина продължи разследването на убийството на Живко Проданов. Трупът на Живко Проданов бе открит от негови колеги които организираха издирването му. Тялото бе захвърлено в крайпътно дере край Сливен, с нанесени 10 прободни рани. Колата му бе намерена опожарена в другия край на Сливен. Комисар Божурски подчерта днес, че през цялото това време разследването на убийството е било приоритет за сливенската полиция, и въпреки известната демотивация заради скандалите, разкриването на убийците е показало, че служителите на системата работят отговорно и професионално. При разследването са използвани и СРС. Предстои да бъдат направени още редица експертизи, както и да се изследват иззетите веществени доказателства, за да се установи кои т тях са използвани при убийството.

Според добре информирани източници името на убиеца е Захари , а съучастникът Диян е негов приятел. Те наели Проданов за два курса, като по време на втория помолили да ги закара в заведение извън града. По пътя те нападнали шофьора и го пребили. Едва след това Живко Проданов бил намушкан неколкократно с нож , а тялото му изнесено от колата и захвърлено в дерето. По време на убийството и двамата били много пияни. Преди това, според свидетели, Захари се заканвал на Живко, и обяснявал, че не прощава обиди.

Днес съпругата на убития таксиметров шофьор коментира, че не знае мъжът и да е имал конфликти в работата. Синът на Живко Проданов Йордан, заяви, че се надява убийците да получат максимално предвиденото в закона наказание.