Японския посланик на концерт за 1 март в Сливен
Японския посланик на концерт за 1 март в Сливен / Дарик Сливен

Японският посланик Коичиро Фукуи ще присъства днес в 14:30 ч. на концерт в сливенската зала „Зора”. Концертът е по българския празник Баба Марта и се организира съвместно от Дневния дом за деца с умерена умствена изостаналост „Св. Стилиян Детепазител” и Дома за деца с умерена умствена изостаналост в Кермен. Това съобщи за Дарик Донка Кънева, директор на сливенския социален дом.

Освен първомартенски обичаи на концерта ще бъде показан японският обичай Хинамацури – ден на момичето. Той се отбелязва на трети март в Япония. В концерта ще участват доброволци от Японската агенция за международно сътрудничесто „Джайка”.

В концерта са включени български и японски народни танци и песни, ще има също айкидо-демонстрация, чайна церемония, както и рецитал на съпругата на японския посланик известната японска пианистка Фумие Фукуи.

Концертът е част от проект „Изграждане на житейски умения на децата в специализираните институции”. Той се осъществява от Фондация „Свободна и демократична България” по проект Матра и е финансиран от Кралство Холандия.