Ямболски ревизори пресякоха опити за укриване на над 7 милиона лева
Ямболски ревизори пресякоха опити за укриване на над 7 милиона лева / netinfo

Допълнителни задължения от укрити и невнесени данъци и осигуровки на стойност над 7 милиона лева разкриха ямболските ревизори от началото на годината досега при извършените 94 ревизии. Това съобщават от териториалната дирекция на НАП.

Контролните действия включват и ревизии на рисковите за ямболска област браншове-строителство и производство и търговия със зърно, като целта им бе да се проследят количествата произведено и съхранявано зърно, наличието на документи за произхода и експорта му. Проверяват се всички счетоводни документи и издадените касови бележки за извършени продажби, както и регистрациите  като земеделски производители и по Закона за ДДС.

При извършените проверки на производители на зърнени култури, мелници и зърнобази са установени опити за укриване на над 2 милиона и половина лева. 850 хиляди лева за допълнително установените задължения към фиска от собствениците на фирми от строителния сектор. Проверките ще продължат до края на годината, като  внимателно ще се контролира експортирането на новата реколта зърно.

Разкрити са 5 милиона 650 хиляди лева от недеклариран от фирмите и неначислен данък по Закона за ДДС. Ревизорите от Териториална дирекция - Ямбол са установили и невнесени подоходни данъци -600 хиляди лева от данъци върху доходите на физически лица и корпоративен данък за над 680 хиляди лева.

При извършените ревизии са установени допълнителни задължения от недекларирани, неправилно изчислени и невнесени здравно осигурителни вноски от 150 хиляди лева.

През септември  инспекторите по приходите от Ямбол започват селекция и проверки на физически лица за съответствие между декларирани доходи и имуществено състояние.