Ямболската прокуратура образува дело срещу кмета Георги Славов
Ямболската прокуратура образува дело срещу кмета Георги Славов / Dariknews, Архив

Ямболската прокуратура образува дело срещу кмета Георги Славов за разрушаването и премахването на сградата на бл. 20 в ж.к. „Райна Княгиня" в града.

Обвинението е, че през периода септември-октомври 2010 г. в качеството си на длъжностно лице Славов умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководството, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество. Според обвинението, има нарушение в клаузите на договора с фирмата, наета да разруши и премахне блок 20.

Кметът е предоставил в разпореждане на фирмата строителните отпадъци от разрушаването на сградата - стомана като вторична суровина с тегло 544 929.84 кг на стойност 227 780.74 лв. и бетонови отпадъци - инертен материал с тегло 14 725.694 кг на стойност 62 816.56 лв. От това, според прокуратурата, са последвали значителни щети за общината в размер на 290 597.30 лв., като деянието е в „особено големи" размери и представлява „особено тежък" случай и не съдържа признаците на по-тежко престъпление.

Блок 20 в ямболския комплекс „Райна Княгиня" бе опразнен от обитателите, ромски семейства, на 16 септември 2010 г. Кметът на града издаде заповед блокът да бъде съборен, тъй като е в състояние невъзможно и опасно за обитаване. Нямаше ток, вода, цели преградни стени бяха разрушени, а дограма и стъкла по прозорците липсваше от години.

На 18 септември същата година започна разрушаването на блока.