Първа изложба на Историческия музей в ремонтираната сграда на Стария затвор
Първа изложба на Историческия музей в ремонтираната сграда на Стария затвор / Община Сливен

Регионалният исторически музей – Сливен посрещна за първи път гости в ремонтираната сграда на първата текстилна фабрика на Балканите, намираща се на пл. „Стоил войвода” 3. Повод за това бе подредената фото-изложба „Святото ни дело – Съединението” на авторите Росица Георгиева и Мария Кирова от РИМ – Сливен.  Събитието е част от честването на 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Сръбско-Българската война от 1885 г., което отбелязваме на 6 септември.

„Тази сграда е паметна за град Сливен и се радвам, че в чест на Съединението на България в нея се открива тази изложба“, каза в словото си кметът на Сливен инж. Кольо Милев, който беше гост на събитието. Милев посочи, че Историческият музей ще има достатъчно възможности за изява в обновената сграда на бившата текстилна фабрика и пожела в най-скоро време те да бъдат осъществени.

Фотографиите в изложбата акцентират върху приноса на Сливен в движението за съединение на Княжество България и Източна Румелия, като в някои от тях могат да се видят дейната за времето си Сливенска ученическа дружина, която е била към гимнастическото дружество в града. Изложени са още фотографии от дипломатическата дейност на Стефан Панаретов, дописки от вестници, както и спомени на съвременници на събитията случили се преди 130 години.

Организатори на изложбата са Община Сливен и Исторически музей – Сливен.