Проф. Карапетков: 100% държавна субсидия е непостижима за нашата икономика
Проф. Карапетков: 100% държавна субсидия е непостижима за нашата икономика / netinfo
„Исканата 100% държавна субсидия е непостижима за нашата икономика в момента”, така коментира пред Дарик ръководителят на обединената структура База-Сливен към Техническия университет- София проф. Станимир Карапетков финансова автономия и университетите сами да определят студентските такси.

Според него едно увеличение от 30-50% за един студент ще окаже благотворно влияние върху развитието на образованието и науката. Увеличението на издръжката ще доведе и до увеличаване на бюджета. Учебните заведения формират бюджет и от таксите на студентите, които досега се определяха от министерството. „С въведената автономия, висшите заведения сами да определят таксите ще може да се увеличи и работната заплата на академичния състав и служителите в Инженерно-педагогическия факултет в Сливен”, добави проф. Карапетков.

В петък зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев е уверил ректорите, че вече са проведени разговори с парламентарните групи на управляващата коалиция. В пакета от обещания е тази и следващата година университетите да получат 100% от държавната субсидия.

Около 550-600 студенти се обучават в ИПФ-Сливен и 300 студента в Колежа към Технически университет – София.