Представиха творчеството на Иванка Денева пред студенти и преподаватели в Сливен
Представиха творчеството на Иванка Денева пред студенти и преподаватели в Сливен / личен архив

Писателката Иванка Денева представи своето творчество пред университетската общност в Инженерно-педагогическия факултет в Сливен, към Техническия университет – София. Тя гостува по покана на Литературния салон към висшето учебно заведение и проф. Николай Петров, един от създателите му. Д-р Ив. Денева е свързана духовно и професионално с академичните среди в града под Сините скали, работейки години като заместник-директор на Висшия университетски колеж (към ТУ), като преподавател към Медицинския колеж за здравни кадри и изследовател на редица проблеми от историческото минало и видните личности на Сливен.

 

Присъстваха изявени творци от Сливен, студенти и преподаватели от ИПФ и Колежа в града, както и представители на Сдружение „Будители”. Творческата вечер бе водена от поетесата Валентина Димитрова, която открои в творческата биография на Иванка Денева художествените й търсения в различните жанрове, научно-публицистичната дейност и публикациите в България и по света.

За „интегралното творчество” на Ив. Денева говори литературният критик и преподавател Щилияна Драгнева, която акцентира върху постиженията в прозата и оценките на националната критика за произведенията й. Творческата вечер започна с рецитал на авторката в изпълнение на „поетичен триптих за Родината”. Присъстващите чуха откъсите „Памет” и „Привличане” (от романите й „Жарава” и „Кръстопъти и ветрове”), както и отговор на въпроси по творческата история на написването им и проблематиката, посветена на национално-освободителните борби на българите в продължение на векове и семейната сага-участие на няколко рода в тях. Свои впечатления и оценки за творчеството на Иванка Денева споделиха поетите Деньо Денев, Иванка Калайджиева, В. Димитрова, проф. Николай Петров, инж. Дора Ненчева  от ИПФ –Сливен,  към  Техническия университет- София и др.