Повече наети на работа, но по-ниски заплати
Повече наети на работа, но по-ниски заплати / sxc.hu

Със 107 души повече са наетите на работа през 2014 година в Сливенска област. Средногодишният брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в Сливенска област е 36 975 души, което представлява 1.6% от общо наетите в страната. Това сочат данни на Теритоиалния статистически институт в Сливен.

По-значително е увеличението на наетия персонал в секторите "Други дейности", "Преработваща промишленост", „Хуманно здравеопазване и социална работа", „Селско, горско и рибно стопанство". Най-много наети са в секторите "Преработваща промишленост" - 29.5%; "Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети" - 14.9%; "Образование" - 10.3%; "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 9.0%; "Държавно управление" - 5.9%; "Селско, горско и рибно стопанство" - 5.6% и други.

Средногодишната работна заплата в областта за 2014 година е 7 265 лева, която е с 2 595 лв. по-ниска от тази за страната. Тя е нараснала с 3.8% в сравнение с предходната 2013 година.

С най-високи заплати са работещите в сектори: " Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", "Финансови и застрахователни дейности" и "Добивна промишленост", а най-ниски - в "Хотелиерство и ресторантьорство", "Административни и спомагателни дейности" и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети ".