Постоянни са грижите за Стария бряст в Сливен, заяви специалист
Постоянни са грижите за Стария бряст в Сливен, заяви специалист / община Сливен

"През годините не са спирали текущите грижи за Стария бряст в Сливен чрез торене, поливане, окопаване и др. Това, което се прави от 2015 г., са необходимите укрепителни и възстановителни дейности", заяви Емилия Кючукова, ландшафтен архитект в Община Сливен.

Тя посочи, че някои от тези дейности изискват период на покой за дървото, а други - период на вегетация. Поради това за стабилизирането на Стария бряст работата е започнала през лятото на 2015 г. и завършва през есента на 2016 г.

Мероприятията по поддържане жизнеността на Стария бряст в Сливен, които се проведоха в неделя, бяха окончателните от серия дейности, извършени от специалисти от Лесотехнически университет, които са започнали от лятото на 2015 година.

Тези дейности обхващат санитарна резитба на дървото и намаляване обема на короната, с третиране на всеки отрез с препарат и запечатване с боя, укрепване на останалите клони с въжета тип „кобра", трикратна ваксинация срещу трахеомикоза, почистване на хралупата и подмяна на запечатващите материали, като се осигури необходимата аерация, полагане в основата на ствола на пясъчно легло, което да предотврати развиването на гнилостните процеси и инсталиране на дендрометър, който да следи жизнените функции на дървото.
"

С дейностите беше направено всичко възможно, за да се удължи живота на Стария бряст", посочи Емилия Кючукова. Тя допълни, че предстои специалистите да изпратят препоръки за последващата специфична поддръжка - затягане на въжетата, отчитането на нарастването и последващите от това дейности и др.