Кабиле
Кабиле / община Ямбол
Сценарият за обреда на скалното светилище в античния „Кабиле“ е специално разработен от проф. дин Валерия Фол
Орфически текст, с какъвто древните траки са изпълнявали ритуал по посрещане на Слънцето, ще прозвучи в ранната утрин на 21 юни на скалното светилище край Ямбол.

Тракийският и античен град „Кабиле“ очаква отново стотици ентусиасти, които да изкачат възвишението, за да посрещнат малко след 5.30 часа изгрева на Слънцето в най-дългия ден от годината. Този път инициативата е съпътствана с обредна реконструкция на ритуал от преди повече от 2000 години. Орфическият текст, който ще прозвучи, достига до нас в превод от старогръцки извор и от английската му интерпретация от 1792 г. от преводача Томас Тейлър. Преводите са адаптирани от траколога проф. дин Валерия Фол, която е автор и на сценария за ритуала.

Друга изненада за посетителите е и специално композираната за целта музика, дело на Александра Фол. Произведението е разработено в 4 части и пресъздава градацията на очакването на изгрева и на финала – посрещането му в деня на лятното слънцестоене. Музиката представя авторския поглед на композитора върху мистиката на траките, изпълнен с класически инструменти – кларинет, виола и перкусии. Записът е продуциран от Марио Ангелов и е изпълнен от музиканти от оркестъра на Българското национално радио под диригентството на Константин Илиевски.

Древният ритуал ще бъде пресъздаден от актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол и от театрална група „Палечко“, под режисурата на Атанас Жеков – Кроко.
Началото на програмата е в 5.00 на 21 юни, сряда. Мястото: скално светилище на Великата богиня–майка Кибела в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Вход свободен.