Помазват миряните с осветен елей от гръцкия манастир „Свети Рафаил”
Помазват миряните с осветен елей от гръцкия манастир „Свети Рафаил” / Sofia Photo Agency, архив

 

На 25 януари, от 16.00 ч. в катедрален храм ,,Св. Димитър” в Сливен ще бъде отслужена вечерна служба. След нея, ще бъде прочетен молебен канон към Митилинските новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина, съобщава отец Йоан Петров. Светите новомъченици живели по времето на Византийската империя (ХV в.) и пострадали заради християнската си вяра от турците. Техните мощи били открити неотдавна при разкопки на хълма Кариес над село Терми на остров Лесбос или Митилини, както местните го наричат.

След четенето на този молебен канон много хора от различни краища на света са получили изцеление от неизлечими болести и помощ при трудни обстоятелства в живота си.

Първото от известните чудеса на свети Рафаил станало няколко седмици след откриване на мощите му. Една жена от Терми, на име Параскеви Драгуни, била смъртно болна. Дъщерите й отишли на Кариес да попросят помощ от новоявения светец. Същата нощ на Параскеви се явил в съновидение някой монах, който й казал: „Ела, поклони се на мощите ми и ще те изцеля”. На сутринта занесли майката при мощите. Щом се докоснала до тях, Параскеви напълно оздравяла.

"С Божията помощ нашата енория се сдоби с осветен елей от манастира „Свети Рафаил” в Гърция, където се съхраняват мощите на светиите", допълва отец Йоан. Всички присъстващи ще бъдат помазани с осветения елей за телесно и духовно здраве. След това ще бъде отслужен всеобщ благодарствен молебен.