Погват фирмите с просрочени задължения
Погват фирмите с просрочени задължения / netinfo

Над 200 фирми с просрочени задължения над 5 хиляди лева ще бъдат проверени и санкционирани при съвместна акция на публичните изпълнители от отдел „Събиране" и инспектори по приходите от отдел „Контрол" на НАП- Ямбол. По време на проверката ще бъде съставен протокол между НАП и длъжника за размера на просроченото задължение.

Към некоректните длъжници ще бъдат приложени всички регламентирани от закона мерки: покани за доброволно изпълнение, образуване на изпълнителни дела, издаване на постановления за налагане на обезпечителни мерки, включително и разрешение за неотложно пращане с краен срок за изпълнение 15 декември.

Публичните изпълнители стриктно ще следят  дали длъжниците ще внесат  дължимите суми за времето от септември до ноември 2009 година. На длъжниците с неплатени здравни и социални осигуровки ще бъдат съставени актове за нарушения, с които ще внесат двоен размер на  дължимите пари- веднъж ще платят размера на невнесените осигуровки и втори път- глоба в същия размер за просрочването им.

За фирми, които не бъдат открити на посочените от тях адреси, ще се предприема процедура за дерегистрацията им по Закона за ДДС.