/ Община Тунджа
Достъпът до образование ще бъде подобрен в Община Тунджа чрез проект. Подадено е проектно предложение: „КОМПАС- Интегрирани мерки за социално включване в Община „Тунджа““, по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи.

Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование  са финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.
        
Безплатни образователни екскурзии за ученици и родители от всички училища в община Тунджа

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд и цели да допринесе за повишаване качеството на живот, социалното включване и намаляване на бедността, както и за трайната интеграция на социално изключените общности, чрез реализацията на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход.
        
Териториалният обхват на интервенциите ще включва гарантиран достъп до услуги и ресурси за представители на местните общности от всички 44 населени места от селски тип в община „Тунджа“.

Проектът ще предлага диференциран и съобразен със спецификата на общината интегриран подход насочен към населените места, в които живеят деца, семейства и други лица в риск от социална маргинализация и бедност.

Предвидените интегрирани мерки и интервенции ще се прилагат в следните области: включване в професионални обучения и последваща защитена заетост за 22, 18, и 12 - месеца според спецификата на работа и длъжността, на която лицата ще бъдат назначени, подобряване на достъпа до социални и здравни услуги и мерки за развитието на местните общности. Почасово ще бъдат ангажирани и здравни специалисти.

Заседава Общински съвет Тунджа

Планираната продължителност на проекта е 24 месеца, като доставката на интегрираните услуги от специалистите в общностния център - КОМПАС ще бъде 18 месеца.
        
В рамките на проекта, жителите на общината ще се възползват и от интегрирани форми на семейно консултиране, превенция на заболявания в ранна детска възраст, съчетано с изграждането и на услугата- безплатна детска млечна кухня.

Предвижда се над 2000 лица да бъдат засегнати от дейностите по проекта. Проектното предложение е на обща стойност 843 778,51 лв.