Отложиха делото за убийството на Стоян Балтов
Отложиха делото за убийството на Стоян Балтов / Sofia Photo Agency, архив

Възпрепятстван съдебен заседател стана причина делото за смъртта на студента Стоян Балтов да бъде отложено за края на февруари. В още три съдебни заседание през април, май и юни се очаква делото да приключи.

Подсъдими за убийството на Стоян Балтов са Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов. Те са обвинени за това, че на 5 декември 2008 г. около 3.00 ч. през нощта пред дискотека „Амнезия" в „Студентски град" умишлено са убили Балтов по особено жесток начин с нанасяне на удари с тъпи и твърди предмети. Според държавното обвинение деянието е извършено по хулигански подбуди.

През ноември показания пред съда даде студентът Светозар Михайлов, който станал случаен свидетел на убийството. Във фаталната нощ Светозар и негови приятели минали покрай дискотеката, докато изпращали свои колежки. Видели две групи в конфликт на поляната пред заведението - едната само от две момчета, а другата с повече хора. По-голямата група се държала агресивно. Светозар видял, че Стоян Балтов с нищо не ги е провокирал, дори вървял назад и държал ръцете си отдолу, после ударили Стоян в лицето, след което той паднал и изпаднал в нещо като безсъзнание. Няколко човека пък започнали да го ритат. Групата на Светозар Михайлов не обърнала внимание на това и не се притекла на помощ, защото по думите на момчето, за „Студентки град" това е нормално". В показанията си пред СГС студентът разказа още, че линейката се е забавила много.

Съдът прие за съвместно разглеждане в хода на съдебното следствие два граждански иска срещу тримата подсъдими на стойност 450 000 лева.

В съдебната зала днес присъстваше и майката на убития до бившата дискотека „Соло" Кирил Въжаров - Радмила. Процесът за смъртта на сина й и още един младеж приключи с оправдателна присъда за единствения подсъдим.