Очакват в края на деня нивото река Тунджа при Ямбол да започне да пада
Очакват в края на деня нивото река Тунджа при Ямбол да започне да пада / Дарик Сливен, архив

През миналото денонощие са отчетени значителни повишения на речните нива в цялата страна, съобщават от МОСВ. Водното количество на наблюдавани реки в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

За река Тунджа в резултат от снеготопенето, прогнозните валежи и нейното оттичане, се очакват съществени повишения в долното й течение през следващите дни.

Нивото на река Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг за предупреждение и продължава да се повишава, като по прогноза в ранните часове на 30 март ще достигне пика си и ще започне плавно да се понижава.

Нивото на река Мочурица при с. Чарда е непосредствено под оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни да се задържи и днес късно вечерта да започне да се понижава.

Нивото на река Тунджа при Ямбол премина оранжевия праг за предупреждение и се прогнозира да се задържи около него до късните часове на деня, след което се очаква да започне плавно да се понижава.

 

Нивото на река Тунджа при Елхово е над оранжевия праг, като по прогноза се очаква днес в полунощ  нивото да достигне пика си и ще бъде непосредствено под червения праг.