Няма промяна в цената на поливната вода
Няма промяна в цената на поливната вода / Дарик Сливен, Архив

Нормално протича подготовката за новия поливен сезон в Сливенско и Ямболско. Проверяват се съоръженията за поливане, почистват се каналите и се извършва профилактика на техниката от „Напоителни системи", съобщи за Дарик директорът на дружеството Коста Каранашев. Няма промяна в цените през тази година, категоричен е Каранашев и добави, че ще има преференции за изрядните ползватели.

Водоползвателите заплащат заявените площи за декар. Всеки земеделски производител сключва индивидуален договор според типа на засятата култура. Вече са подадени и първите заявки, и те са област Ямбол, където повечето ползватели са зеленчукопроизводители. За тях водоподаването започва към 10 април, обясни директорът.

Площите, за които се осигурява вода за поливане в двете области са около 30 000 декара. Водата в язовир  „Жребчево" е достатъчна.

 „Количествата сега са 288 милиона кубика вода, но най-големия приток се очаква през месеците април и май, и при най- сухо лято количеството вода е напълно достатъчна за нормалното протичане на поливния сезон", добави още Коста Каранашев.