Новият областен управител спира проект за близо 250 хиляди лева
Новият областен управител спира проект за близо 250 хиляди лева / netinfo

Областният управител на Сливен Марин Кавръков спира проект за над 240 хиляди лева, научи Дарик радио. Проектът се нарича „Партньорство за зелена енергия" и бе съвместна инициатива на бившето областно ръководство и Градския съвет на графство Корнуол - Великобритания. Основните дейности включват изследвания на добри практики в областта на възобновяемите енергийни източници в графството, работни посещения, събиране на данни и разработване на Стратегия за устойчиво ползване на тези източници за Сливенска област.

Марин Кавръков потвърди пред Дарик, че настоява за спиране на проекта. Той е изпратил писмо до Министерството на регионалното развитие с искане да се прекрати договора. Областният управител смята, че проектът има проучвателни цели, а на областта са нужни конкретни действия и към настоящия момент има инвеститорски интерес към тази дейност. Така се обезсмисля разработването на стратегия, която има за цел тепърва да стане платформа за привличане на инвестиции в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Другият основен мотив на Марин Кавръков е финансов. За изпълнението на дейностите по проекта е необходим аванс, който да послужи като оборотни средства. Едно от условията е осигуряване на обезпечение, което е подписване на „Запис на заповед" от областния управител. Към настоящия момент не е получено съгласие от първостепенния разпоредител с бюджетни кредити, а областна администрация е второстепенен разпоредител и не разполага с финансов ресурс, с който да оперира самостоятелно. Размерът на необходимите оборотни средства е равен на месечната издръжка на Областна администрация-Сливен, включително и заплатите на служителите.

 „За мен този проект е загуба на време и трошене на държавни пари. Ще ми струва повече от 40 000 лв. Няколко пъти съм писал писма до първостепенния разпоредител - Министерски съвет. От там казват, че такива средства няма и не ми разрешават да подпиша „Запис на заповед". Така че, дори и да имам желание, не мога да участвам финансово. И нещо друго - ДДС не ми се възстановява и дори да участвам, ще загубя от ДДС около 16 000 лв. Няма да лиша областна администрация от издръжка един месец, за да участваме в този проект. Няма да дам и една стотинка от бюджета ни да отиде на вятъра, без конкретен резултат. Няма да харча държавни пари и да лиша хората си от заплати", категоричен бе Марин Кавръков.

„Това е проект, който стартира много трудно. Най-напред в графство Корнуол имаше административни реформи, които наложиха промяна на сроковете за изпълнение", коментира пред Дарик бившият областен управител Христина Чолакова. Тя поясни, че имало е и неясноти как областния управител ще бъде бенефициент по тези проекти. Най-сериозният проблем обаче за стартирането на проекта е било именно финансирането. За да постъпи авансово плащане, областният управител е трябвало да подпише „Запис на заповед", което довело до безкрайни кореспондецнии между областна администрация, главният разпоредител и Министерството на финансите. Проектът е стартирал през месец март, но са извършени само административни подготвителни работи. До същинското изпълнение не се е стигнало. Христина Чолакова допълни, че по нейна инициатива са проведени срещи на Управляващия орган с областите, които са спечелили такива проекти, както и среща с междинното звено в Бургас.