Нов сценарий за измама – обещават увеличаване на пенсиите
Нов сценарий за измама – обещават увеличаване на пенсиите / DarikNews.bg, архив

83-годишен дядо е дал пари и златни накити, обещали му увеличение на пенсията. За измамата на 11 юли в ямболската полиция е съобщил самият възрастен мъж. Според подаденото заявление, на 9 юли в центъра на Ямбол, на ул.„Г. С. Раковски”, старецът е бил въведен в заблуда и предал на непознато лице 4 550 лева и златни накити. Непознатият се е представил за служител към обществено осигуряване и му обещал бърза възвръщаемост на вложените средства, чрез увеличение на пенсията. Едва по-късно възрастният мъж разбрал, че е измамен и сигнализирал в полицията. По случая е образувано  досъдебно производство в РУ "Полиция" - Ямбол.

„За тази година това е първият измамен по този сценарий” – каза за Дарик говорителят на ОДМВР – Ямбол Татяна Павлова. Служителите от дирекцията през февруари и март направиха мащабна информационна кампания на територията на областта за разясняване на различните схеми на измами, на които могат да бъдат подложени възрастните хора. Били са представени над 15  примерни сценарии, сред които и този, по който е измамен старецът.

От ямболската полиця ца пореден път призовават хората да не се доверяват на „сляпо”, при подобни случаи незабавно да потърсят връзка с полицейските служби на тел. 112. „Измамниците са изключително дръзки, находчиви и комбинативни. Те използват различни сценарии, като се представят за близки, роднини или различни служебни лица /лекари, социални, прокурори, полицаи, застрахователи и др./. Подбират жертвите си главно сред хората от третата възраст, като разчитат на тяхната наивност, доброта и отзивчивост” – изтъкват от ОДМВР - Ямбол.