НАП Ямбол  проверява зърнопроизводители и търговци
НАП Ямбол проверява зърнопроизводители и търговци / sxc.hu

Производители и търговци на зърно ще бъдат проверявани от инспектори на НАП - Ямбол. Ревизиите в зърнения сектор се правят съвместно с Националната служба по зърното и фуражите, Икономическа полиция и Министерство на транспорта, съобщи говорителят на приходната администрация Ваня Велева.

Сформирани са екипите, които вече действат в цялата страна- от пристанището, където прецизно ще се следи товаренето на корабите със зърно за износ назад по веригата - през камионите, търговците и всички посредници, до производителите. Контролните действия целят да се установи произходът на зърното, да се инвентаризират наличните количества и съхранението на новата реколта, наличието на документи за произхода и експорта.

Проверяват се всички счетоводни документи и издадените касови бележки за извършени продажби, както и регистрациите  като земеделски производители и по Закона за ДДС. Производството и търговията със зърнени култури е рисков за ямболски регион бранш, заедно с отрасъл „Строителство", където най-често са укривани данъци.

При предишна проверка 81 търговци на зърно , регистрирани на територията на  област Ямбол, бяха проверени дали са  спазили законовото изискване за свързване на касовите  апарати с данъчната администрация.

Проверени бяха всички фискални устройства на търговците на зърно, регистрирани по Закона за ДДС, които се използват за отчитане на продажбите за извършваните  дейности.

За търговия със зърно без фискалното  устройство да има  дистанционна връзка със сървърите на НАП , може да бъде наложена глоба от 3 000 до 10 000 лв.