Над 6 милиона лева приходи от ДДС в НАП - Ямбол
Над 6 милиона лева приходи от ДДС в НАП - Ямбол / netinfo

2 294  справки-декларации по Закона за ДДС са подадени за месец юли в Териториалното звено на НАП - Ямбол. От тях 1 480 са подадени по интернет, съобщиха от дирекцията. Регистрираните по ДДС фирми в региона са 2243. За изминалите  7 месеца на годината , новорегистрираните по ДДС фирми са със 100 повече от миналогодишните.

На задължителна регистрация подлежат фирми, които реализират годишен оборот над 50 хиляди лева. Вече регистриран по ЗДДС,търговецът е длъжен да подава ежемесечни справки-декларации в срок до 14-о число на месеца. Санкцията за неподаване в срок на справката-декларация и отчетните регистри е от 500 лв. до 10 000 лв.

Постъпленията от данъка върху добавената стойност в края на месец юли са 6 милиона и 200 хиляди лева, докато през същия период на миналата година приходите от това перо възлизат на 4 милиона лева. Търговците, които не внасят ДДС, се наказват с глоба от 15 до 100 хил. лв. и с имуществена санкция от 50 до 150 хил. лв.

От началото на година при извършени ревизии в ямболски фирми, инспекторите по приходите са установили опити да бъдат укрити близо 2 милиона лева по Закона за ДДС. НАП ще продължи засиления контрол за предотвратяване на измамите с ДДС.