/ БТА
Медицински специалисти се събраха днес в 14:00 часа пред съдебната палата в Сливен в подкрепа на стачкуващите си колеги от МБАЛ - Добрич. Над двадесет души застанаха пред съда с плакати "Солидарност с Добрич", "Да на достойния труд! Да на достойното заплащане, Да на милосърдието!".

"Подкрепяме колегите си, защото техните искания са и наши", каза пред журналисти Надежда Маргенова, член на УС на Синдиката на българските медицински специалисти. Нашите колеги в момента са в съдебната зала затова, че са участвали в предупредителна и в момента в ефективна стачка. Работодателят е подал иск, че стачката е незаконна, допълни тя. Маргенова посочи, че исканията им са свързани с достойно възнаграждение и достойни условия на труд.

Исканията на синдикатите са за основна заплата на специалист по здравни грижи не по-ниска от 1500 лева. В момента в областната болница в Сливен специалистите са на основна заплата от 1000 лева, работодателят предлага 20 процента увеличение. На 21 ноември ще бъде подписан колективния трудов договор в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, като синдикатът ще го подпише, без да се съгласи с размера на договорения процент. Според тях увеличението е крайно недостатъчно.

Протест в подкрепа на работещите в областната болница в Добрич се състоя в Сливен и в края на октомври.
БТА