Компютри от Бил Гейтс идват в библиотеките в Сливенско
Компютри от Бил Гейтс идват в библиотеките в Сливенско / Дарик Сливен

През тази и следващата седмица, по утвърден график, ще бъде доставено компютърното оборудване и периферна техника в 15 библиотеки от Сливенска област, които бяха одобрени в инициативата „Глобални библиотеки - България". Компютризацията е финансирана от фондация „Бил и Мелинда Гейтс" и се подкрепя от Министерство на културата и ПРООН - България, съобщи директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни" Росица Петрова, която е и регионален координатор за областта.

Техниката ще бъде доставена в големите библиотеки в Сливен, Нова Загора, Котел, Твърдица и Кермен, както и в някои по-големи села от областта.

Ще бъдат доставени общо 85 настолни компютри, 6 преносими компютри, 1 сървър, 2 цветни лазерни принтера, 13 мултифункционални устройства, 11 проектора с екрани, 108 WEB камери и слушалки, маршрутизатори и мрежови комутатори, с приблизителна стойност 160 000лв.

Една от целите е по-голям брой граждани да получат достъп до Интернет и съвременни информационни услуги, както и библиотеките да станат по-привлекателни.