Коледни и Новогодишни тържества в Стралджа
Коледни и Новогодишни тържества в Стралджа / netinfo

Стралджа за първи път има специална украса, реализирана по проект на варненска фирма. Цялата главна улица на града е със светещи гирлянди, светлини заливат и входа на общината, цялата сграда и тази на читалище “Просвета”. Предстои украсяването на новогодишната елха - живо огромно елхово дърво пред хотел в града. Ученици от всички учебни заведения в общината, както и най-малките от детските градини вземат участие в конкурса за измайсторяване на суровачки. Предварително всяко семейство подготвя суровачката у дома, спазвайки традицията да бъде възможно най-пищно украсена, непременно дръвчето да е дряново, на него да има нанизи с пуканки, люти червени чушки, орехи, ошаф, бяла и бозава вълна, шарени кончета и, разбира се, кравайчета, везани народни кърпички и задължително паричка.

Всички сурвачки ще бъдат включени в изложба, която се открива идната седмица и при желание експонатите ще се разпродават. За най-красиво изработените сурвачки са предвидени награди, които ще връчи кмета на общината Митко Андонов.

Децата на Стралджа са автори и на празничния новогодишен календар. Малки художници участват със свои рисунки за различните годишни времена. Подборът стана след участието им в конкурс на тема “Моят роден край”. Общината поръча 500 бройки от уникалния календар.

На Игнажден дамите от клуб”Надежда” ще организират традиционно женско парти, на което ще отбележат влизането на България в ЕС с мини-търг с наддаване за всяка звезда на европейското знаме и други изненади. На партито ще бъде обявена инициатива за събиране на дрехи за жените от Дома в село Маленово. На Дома ще бъдат предоставени и средствата, събрани от търга.

На 21 декември ще се състои традиционния Общински коледарски празник. В него ще вземат участие групи както от кварталите на Стралджа, учебните заведения, така и от селата. Общината е осигурила награди за най-добре представилите се, за най-добър станеник, най-красив коледен кравай, най-интересна благословка.