Карнавална седмица в Ямбол
Карнавална седмица в Ямбол / Община Ямбол

 

Тече подготовката за пет карнавални дни в Ямбол. Тази година Международният маскараден фестивал „Кукерландия” ще се проведе в периода 26 февруари – 2 март.

Традиционните атракции и много нови изненади очакват жителите и гостите на град, съобщават от общината. Организатори на празника са общините Ямбол и „Тунджа”. Една от емблемите на „Кукерландия” през последните години – гигантските 3-метрови кукерски маски, ще бъдат основен акцент в деня на откриването. Вече се изработват шест нови маски, които ще заемат място в алея на маските – територия за забавления на малки и големи. Нов момент ще бъде и претворяването на ритуала Сирни заговезни.

Народното веселие ще се състои в автентичната обстановка на обновения Етнографски комплекс в най-стария квартал на града. Музика, танци, палене на огън и мятане на огнени стрели – това са задължителните моменти от празника в последния ден преди Великите пости. Именно Сирни заговезни е периодът на кукерските игри в Ямбол и региона.

Силно и разнообразно присъствие на чуждестранни групи ще обогати пъстрата „Кукерландия”. Вече потвърдиха участие формации от побратимените на Ямбол градове Търгу Жиу /Румъния/ и Одрин /Турция/. Колорита на своя фолклор ще покажат и португалците от град Мангуалде. На сцената на „Кукерландия” ще се вихрят и индонезийски ритми и танци.

Централното събитие си остава състезателното дефиле на маскираните, което ще бъде в последния ден на карнавала – 2 март. За втора поредна година стартът му ще бъде даден с гръмотевично кукерско хоро на хиляди кукери, сурвакари и бабугери от всички краища на страната.Друга от емблемите на „Кукерландия” – единствената по рода си фотографска изложба – конкурс е част от програмата. В миналогодишното издание в конкурса участваха над 400 творби на 82 професионални фотографи от страната и чужбина.

Своя прочит на маскарадните традиции ще направят младите хора в града в организираното карнавално шествие и форматът КукАрт – графити и концерт на открито.

Атрактивността и мащабът на „Кукерландия”, както и опитът на община Ямбол в организирането на разнообразни фестивални събития, бе повод градът бъде избран за домакин на 33-я Конгрес на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) през настоящата 2013 г. От 8 до 16 юни Ямбол ще посрещне между 150 и 200 представители на карнавални градове от цяла Европа, Америка и други части на света.

Програмата на годишната среща на Федерацията  включва редица делови събития, тематични вечери и атрактивни дестинации, които представят Ямбол и България като привлекателно място за културен, исторически и фестивален туризъм.