/ БГНЕС
"Със среден добив над 500 кг/дка е приключила жътвата на пшеницата в Сливенско". Това каза Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен "Хаджи Димитър", който обработва близо 12 хиляди декара в землищата на сливенските села Жельо войвода и Камен.

Добивите от есенниците са доста над средните, отчитаме добри резултати, коментира Радев. Добро е и качеството на пшеницата, като почти 90 на сто е хлебна. По думите му, въпреки ниските изкупни цени в началото на жътвата, когато зърното се е изкупувало по 28, 32, 34 ст/кг, впоследствие са стигнали над 40 ст/кг.

С по-добри от миналогодишните добиви приключи жътвата в Монтанско

Стопаните са доволни, защото са реализирали продукцията си и ще могат да възстановят загубите от миналата година, когато имаше голяма суша и добивите на места стигаха 50 кг/дка.

По данни на МЗХГ засетите площи с пшеница в област Сливен са 38870 ха, а с ечемик - 4066 ха. По-ниски са добивите на рапица - около 280 - 300 кг/дка, заради паднала градушка и бури. Общинската служба в Сливен е отчела 40 процента загуби при тази култура.

В областта е започнала жътвата на пролетниците - слънчоглед и царевица. По думите на Георги Радев слънчогледът не е с добро качество - неизхранен и кух.
БТА