Изкуствено гнездо за щъркели монтираха в Драгоданово
Изкуствено гнездо за щъркели монтираха в Драгоданово / netinfo

Платформа за щъркели поставиха вчера на един от електрическите стълбове в сливенското село Драгоданово служители на „Електроразпределение” Сливен и природозащитници от Българското дружество за защита на птиците. Това съобщи за Дарик Гиргина Даскалова, председател на сливенското дружество. Целта е гнездящата до преди година на този стълб щъркелова двойка отново да се завърне там и да изгради свое гнездо. То е било разрушено и падайки върху електрическите проводници, е изгоряло.

Инициативата за възстановяване на гнездото е на жителката на село Драгоданово Мария Жекова, а съдействие за поставяне на платформата е оказал кмета на селото. „Това беше последната платформа, с която разполагахме и тя бе предназначена за възстановяване на гнездо в село Гергевец, но се оказа, че тук има по-голяма нужда”, каза пред Дарик Даскалова. Тя разказа, че се е наложило да се побърза с поставянето на изкуственото гнездо, тъй като щъркеловата двойка вече се е върнала от юг и кръжала над стълба.

В селото гнездят още 5-6 двойки щъркели, като всички гнезда са на електрически стълбове. Досега там са поставени общо три платформи, остава да бъдат обезопасени още три гнезда. Общо 140 са щъркеловите двойки в Сливенско, около 60 от тях са рискови, допълни Гиргина Даскалова. Тя съобщи, че щъркелите в района още не са пристигнали от юг, дошли са само 8-9 двойки в селата Самуилово и Драгоданово.