Избрана е фирмата, която ще рекултивира сметището в Сотиря
Избрана е фирмата, която ще рекултивира сметището в Сотиря / Община Сливен

Депото в Сливен ще бъде рекултивирано на два етапа, за първия етап  вече е е избрана фирмата и съвсем скоро ще бъде обявена и фирмата за втория. Това съобщи кметът на Сливен Кольо Милев, който е и председател на Регионалното сдружение за управление на отпадъците след като бе направена първата копка на новата регионална система за управление на отпадъците на терен край село Хаджидимитрово днес.

„Офертите за избор на изпълнител са вече отворени и в следващите дни ще бъде подписан договор с избраната фирма за рекултивация на сметището в село Сотиря“, уточни Милев. Първият етап ще струва около 500 000 лева с ДДС. След 28 дни ще бъдат отворени и офертите на фирмите, подали документи за втория етап, като финансирането ще е над 3 млн.лв.

“Не е сериозно на 25 км да извозваме отпадъци. Целта ни е да имаме площадка за сепариране на отпадъци, а на депото в Хаджидимитрово да се извозват само твърдите битови отпадъци.  Желанието на общините е да имат самостоятелност за да могат те до някъде да си управляват този процес, за да не се акумулират толкова много финансови средства“ , коментира още кметът на Сливен.

Проектът е на стойност 31 324 млнл лв, от които близо 25 млв лв са от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Националното финансиране е в размер на 4 408 434 лв. Крайният срок за изграждане на клетка 1 е средата на месец октомври 2015 година.

Общински съвет - Сливен упълномощи кмета Кольо Милев да подпише запис на заповед за 7 008 712,04 лв. по договора за изграждане на регионалното депо. Това е делът на общината, ако не бъдат спазени всички процедури до месец октомври и не бъдат изплатени на 100% европейските средства. По думите на зам.-кмета Румен Стоилов средствата, определени за община Сливен са около 5 900 000 лева за строителство на депо, и около 1 100 000 за рекултивация на депото в Сотиря .