Искат да купят два терена на Сливенски минерални бани
Искат да купят два терена на Сливенски минерални бани / ОА - Сливен

Има заявен инвеститорски интерес към два терена на Сливенски минерални бани. Те се намират южно от Банята и са по около 3 дка всеки. Приблизителната им пазарна оценка е 80 хил. лв. на имот. Предстои възлагане на оценка от лицензиран инвеститор и насрочване на търг за продажбата им в най-кратки срокове, съобщи областният управител Корнелий Желязков. Терените са отредени за изграждане на санаториум и такова е инвестиционното намерение.

Според областния управител това са важни стъпки за развитието на Сливенските минерални бани. Там трябва да бъде изградена и инфраструктура, канализационна мрежа и пречиствателна станция. Община Сливен следва сериозно да се ангажира с тези проблеми.

Има интерес и към недовършения балнеосанаториум до действащия балнеосанаториум „Жива вода“. Той е собственост на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД и е на 67% завършен. Мащабният обект се продава като незавършено строителство. Има собствен сондаж за минерална вода. Обектът трябва да остане санаториум.

Бившите наематели на Банята са натрупали много задължения за наем, електроенергия, вода и др. Поради това през юни 2013 г. договорът е едностранно прекратен от областния управител. Според Желязков санаториумът и банята следва да се предоставят в собственост на общината, за да се подкрепят усилията на община Сливен за развитие на курортното дело.