Гроздоберът в Стралджа започва в началото на октомври
Гроздоберът в Стралджа започва в началото на октомври / netinfo

На 2, 3 и 4 октомври да се извърши брането на грозде от сортовете „червен и сив мискет", „ркацители", „каберне" и „кераца"  в землището на Стралджа нареди кметът на общината Митко Андонов. Гроздоберът ще продължи до прибиране на реколтата. Забранено е разполагането на пунктове за изкупуване на грозде извън границите на лозовите масиви. Разкриването на  пунктове  за изкупуване на грозде ще става само с разрешение на общината.

Заповедта забранява  придвижването на превозни средства, натоварени с грозде без собственика, предаването или продажбата на грозде от лица, които не са собственици на лозови насаждения, освен в случай, че писмено са упълномощени за това. Има забрана за движението на превозни средства с животинска тяга в района на лозята през тъмната част на денонощието от 19,00 ч. до 6,00 ч.

Фирмата, охраняваща лозовите масиви, ще изисква от собствениците квитанция за платена такса в размер на 10 лв/дка. При отказ да се представи такъв документ, лицето няма да се допуска в лозята.

Представителите  на  РУ на МВР  да осъществяват най-строг контрол за недопускане на незаконни пунктове, се казва още в заповедта на Митко  Андонов. В дните преди началото на гроздобера представителите на полицията  съвместно с охранителната фирма  ще   провеждат  периодично проверки на транспортните средства  и ограничават движението на хора и каруци в района на лозята.