Гражданска защита - Ямбол с нов авариен автомобил
Гражданска защита - Ямбол с нов авариен автомобил / netinfo

Дирекция ”Гражданска защита” – Ямбол вече разполага с нов автомобил, съобщиха от областната пресслужба. Директорът на областната дирекция „Гражданска защита” инж. Иван Александров е получил ключовете от министър председателя Сергей Станишев на официална церемония в столицата.

На спасителите от „Гражданска защита” в цялата страна бяха връчени ключовете на 40 нови автомобила, с които ще разполагат аварийно-спасителните екипи на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Цената на всеки един от автомобилите, заедно с оборудването, е повече от 211 хиляди лева. Те са с дизелов двигател с мощност повече от 100 конски сили. Новите автомобили са оборудвани с аварийно-спасителна техника и екипировка за работа в райони на природни бедствия, аварии, катастрофи и други инциденти. Техниката включва електроагрегати, моторни триони, въздушни възглавници за повдигане. Осигурени са радиостанции и електроосветителна мрежа, която ще позволи извършването на спасителни действия и през нощта.

Досега в страната има 15 спасителни отряда, но до края на годината те трябва да станат 23 с повече от 600 спасители.

Кампанията по набиране на кандидатите ще започне до месец. Конкурсът ще е в три етапа, като се започва с психотест. Тези, които издържат първата част от конкурса, ще имат изпит по физическа подготовка, а третият изпит ще е тест с въпроси от различни научни области. Новоназначените спасители ще преминат и курс за професионална квалификация.

Предстои да бъде обявен конкурс и за оператори на телефон 112, който е част от изграждащата се Единна спасителна система на страната.

До края на годината спасителите от “Гражданска защита” ще имат и нови униформи, които ще бъдат изработени по европейските стандарти. Преди това обаче на всички тях ще бъдат закупени защитни облекла и лично оборудване.