Фонд за лечение на деца
Фонд за лечение на деца / Sofia photo agency, архив
Лекари са категорични: Разделянето на близнаците е анатомично невъзможно
Фондът за лечение на деца в чужбина няма да помага на сиамските близнаци от Сливен. Мотивът за отказа им е, че операция по разделянето им е "анатомично невъзможна".
 
Сиамските близнаци Богдан и Янко в момента са в болница "Пирогов". Те се родиха преди година в Сливен. Майка им е 15-годишна ученичка, а бащата - пълнолетен, втори братовчед. Янко е в кома от самото раждане, но за Богдан има шанс, твърдят близките.

14-годишна роди сиамски близнаци в Сливен
 
Медиците обаче казват, че децата са в тежко състояние, а Фондът за лечение на деца окончателно отказа помощ за тях в чужбина на последното си заседание.
 
Семейството на Богдан и Янко заявиха, че ще съдят Фонда и Здравното министерство, съобщава бТВ. Според тях държавата се е забавила с лечението, а изчакването е осуетило шанса за дарителска кампания, чрез която да се съберат средства за операция в чужбина.
 
Единият от сиамските близнаци в Сливен - без мозъчна дейност и дробове

Комисията от медици, която разгледа случая със сиамските близнаци е категорична, че операция за разделянето им е невъзможна. На заседанието е присъствал и зам.-министърът на здравеопазванетоМирослав Ненков.
 
Лекар в САЩ е готов да оперира сиамските близнаци от Сливен

"Ако всички специалисти в България са преценили и са единодушни, че няма никакъв шанс и не може да бъде постигнато, то това е така", смятадокторът по биоправо Стоян Ставру.
 
Преди време университетска клиника в САЩ даде надежди за разделянето на сиамските близнаци и за спасяването на Богдан. Базовата оферта на американците е 500 000 долара.
 
Според Фонда за лечение на деца обаче американската клиника е имала само един случай с разделяне на сиамски близнаци, но с далеч по-добра прогноза.