Дъждът спря археологически разкопки край Ямбол
Дъждът спря археологически разкопки край Ямбол / netinfo

Археологическите разкопки край ямболското село Завой временно са преустановени заради големите количества дъжд, които се изсипаха през последните дни. Археолозите в момента проучват праисторическо селище и некропол от ранно-желязната епоха. Очаква се, ако не последват нови валежи, работата да бъде възобновена на 15 юли, когато почвата изсъхне и отделянето на пластовете не е затруднено.

Търсенето на артефакти върви повече от обещаващо, след като бяха открити две къщи, едната от които датираща от периода между 9-7 век пр. н. е., а другата между 5-4 век пр.н.е. Освен това са намерени и останки от човешки погребения, кости на животни, оръдия на труда, оръжия (бойни топки), запазени съдове и много керамика.

Проучванията край село Завой започнаха още 2008 г. като в края й бяха очертани параметрите на бъдещите изследвания, а самите разкопки започнаха през май тази година. По план те трябва да приключат през втората половина на август.

Проектът, по който се правят разкопките, е по договор между Софийски университет и Национална агенция пътна инфраструктура и създава трудова заетост на около 120 души.