Детските градини и училищата в община Стралджа ще се отоплят с геотермална вода
Детските градини и училищата в община Стралджа ще се отоплят с геотермална вода / община Стралджа

Детските градини и училищата в община Стралджа ще се отоплят с геотермална вода. Договорът по проект ”Оползотворяване на местния потенциал от хидротермална енергия в отоплителни инсталации на училища, ОДЗ и ЦДГ в Стралджа бе връчен на кмета Митко Андонов от министъра на енергетиката.

След изпълнението на мерки за енергийна ефективност и въвеждане на възобновяема енергия за отопление ще се реализират икономии от разходите за енергийни ресурси. По този начин спестеният финансов ресурс ще бъде насочен към други важни за общините дейности”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на церемония по връчване на договора.

Проектът на Община Стралджа  е на обща стойност 772 109,23 лв. От резултатите ще се ползва голяма част от населението. Проектът цели оползотворяване на съществуващия местен потенциал от геотермална вода в града и е разработен по идея на кмета. Чрез топлообменници ще бъде използвана хидротермалната енергия за производство на топлинна енергия в сградите от образователната структура в гр. Стралджа.

По този начин ще се постигне икономия на горива над 70 % и ще се намали количеството на емисии от СО2  отделяни в атмосферата .