Депутатът Янков: Насочването на руски ракети към България е виртуална реалност
Депутатът Янков: Насочването на руски ракети към България е виртуална реалност / netinfo

България все още не е подписала 11 споразумения със САЩ за разполагане на американски военни бази на територията на страната, заяви пред Дарик зам.председателят на Парламентарната комисия по отбрана и сигурност Янко Янков. Те включват това как точно ще се експлоатират и управляват тези съоръжения.

Според Янков подписването може би ще бъде направено при предстоящото посещение в страната на американския президент Джорж Буш. Той обяви още, че България закъснява с парафирането на споразуменията, докато съседна Румъния вече е направила това.

”Ако България не предприеме съответни действия, включително и да се кооперираме с Румъния по определени проекти за модернизацията на базите и съоръженията, ще изостанем много сериозно, а не е далеч времето българското въздушно пространство да бъде охранявано от нашите партньори в НАТО”, каза Янков.

Той бе категоричен, че ракетните заплахи на Русия срещу партньорите на САЩ в Европа все още са във виртуалното пространство и реална заплаха за България и регионите, където са разположени американските бази, няма.

Янко Янков допълни, че най-вероятно президентът на САЩ Джордж Буш няма да посети полигон "Ново село" и авиобаза "Безмер".