Декларациите за дължими данъци за второто тримесечие се подават до края на септември
Декларациите за дължими данъци за второто тримесечие се подават до края на септември / netinfo

Крайният срок за подаване на нова декларация от физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък за данъците, дължими за третото тримесечие на 2013 е края на месец септември.  Това са физически лица, които през месеците юли, август и септември са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица.

До момента в Офиса на НАП Ямбол са приети над 1400 формуляра. Декларацията се подава три пъти годишно.  Тъй като за доходи придобити през ІV-то тримесечие на годината данък не се дължи, съответно не се и декларира.

Получателите на доходи ще трябва да си декларират и платят налога върху получените хонорари през последното тримесечие с годишната данъчна декларация, която се подава до април 2014-а, припомниха от НАП. Така се дава възможност и на лицата с този вид доходи да ползват 5-те процента отстъпка при ранно подаване на данъчната декларация и внасяне на самия налог - до 10 февруари 2014 г.

Досега на практика нямаше възможност да се ползва отстъпка, тъй като тя е върху данъка за довнасяне, а такъв няма, защото всичко се удържа авансово.