/ iStock/Getty Image
Тунелът, свързващ ромския квартал "Надежда" и Сливен, бе освежен и изрисуван с приказни сюжети. Това каза Росица Кратункова от Сдружение "Лекари на света".

В сряда се състоя символичното откриване на обновеното съоръжение, което реално е основна артерия за квартала, свързваща го с останалата част на града. Инициативата е в рамките на фестивала "Красива Надежда", който започна на 24 май по проект за здраве и околна среда.

Целият тунел е 62 метра и с над площ от 600 кв.м. Илюстрациите са създадени от художниците ТОЧКА СПОТ, MOUSE, Krikor Papazyan & Алекси Иванов и вдъхновени от работилници с децата от квартала през февруари и март. Те са го изрисували за девет дни. 

В началото жителите на квартала бяха много скептични, каза Кратункова. Имали са опасения, че графитите ще бъдат надраскани. За да не се случи това е била нарисувана и камера за наблюдение. До момента обаче няма посегателства. Хората си правят селфи и тик ток на фона на графитите. Голям е интересът от страна на децата от квартала, които активно са се включили в почистването.

Фестивалът  "Красива Надежда" се провежда за първи път, а в програмата му имаше детски работилници за рисуване, колажи, оцветяване, изрисуване на лица, игри.

 
БТА