САЩ
САЩ / посолството във Вашингтон, чрез Министерството на външните работи
По молба на областния управител на Сливен Чавдар Божурски, на 19 октомври българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев и дипломати от посолството поднесоха цветя на гроба на Стефан Панаретов от името на признателните му съграждани. На тази дата през 1931 година в столицата на Съединените щати е издъхнал именитият сливенец. Останките му са били положени в гробищния парк „Рок Крийк“ във Вашингтон.
 


Роденият през 1853 г. Стефан Панаретов е завършил Робърт колеж в Цариград, после е бил дългогодишен преподавател по български език. Той е първият български посланик в САЩ, работил повече от 11 години на поста след назначението му през 1914 година. Има лични заслуги в установяването на отлични двустранни отношения между страната ни и Съединените щати, което е съдействало в защита на важни български национални интереси. Като член на българската делегация е взел участие в Парижката мирна конференция през 1919 г., а през 1921 г. е бил избран за български делегат в Обществото на народите.

Заедно със съпругата си Лидия Гейл, Панаретов завещава значителни суми на Българската академия на науките, в която е членувал, и на Американския колеж в София. Оставил е средства на Народната библиотека, читалище „Зора“ в Сливен и други образователни и културни средища в родината си, като желанието му е било с тези суми да бъдат открити стипендии за даровити студенти и ученици на негово име.
 
Отбелязаха 85-та годишнина от смъртта на Стефан Панаретов

Забравеното завещание на Стефан Панаретов стана достояние на обществеността в Сливен през 2010 година. По инициатива на тогавашния областен управител Марин Кавръков, с активното съдействие на Министерството на външните работи, на посолството на Република България в САЩ и кметството във Вашингтон бе събрана информация за наследството на Панаретов, както и къде се намира гробното му място.

Вече седма година от МВнР и посолството любезно съдействат на Областния управител, за да бъде почетена паметта на достойния българин.