Амфитеатър, кътове за отдих и спорт ще има на Хамам баир
Амфитеатър, кътове за отдих и спорт ще има на Хамам баир / Община Сливен

Два варианта за благоустрояване на емблематичния за Сливен парк Хамам баир бяха представени на обществено обсъждане днес. Предложенията разясни ландшафтен архитект Атанас Стоянов, който посочи различни възможности за превръщането на Хамам баир в притегателно място за отдих и туризъм.

Във вариантите на проектните предложения е записано изграждането на няколко къта за отдих, амфитеатър със сцена, площадка за скейтборд, системи за катерене, мини голф, пътека за екстремно велосипедно преминаване и други. Основните проблеми, над чието отстраняване е заложено да се работи, са свързани с автомобилния и пешеходния достъп до парка. В момента пешеходните пътеки и стълбищата са занемарени. Ще бъдат представени варианти за укрепването на пропаднали участъци. Предвидено е благоустрояване на растителността в района. Що се отнася до автомобилния път, арх. Стоянов посочи, че е добре направен, но ширината му варира заради избуяла растителност или свличания. Предложенията за справяне с проблема са три – изчистване на растителността, разширяване на платното или изграждане на тротоар за пешеходци, възможни са и комбинации между тях.  Разликите в двата проектни варианта за Хамам баир са свързани с подходите към него. В единия вариант автомобилният подход остава в досегашния си вид, а при другия има нов автомобилен път.

В проекта е предвидено и осигуряването на вода в парка чрез изграждането на чешма и санитарни възли, които да обслужват посетителския поток. Целият парк е разделен на няколко зони. В спортната и образователна зона се предвижда изграждането на детска площадка от естествени материали, фитнес на открито за различни възрастови групи, стационарни маси за тенис, стена за катерене във формата на яйце и площадка за скейтборд с различни препятствия. В образователната зона ще има кът за рисуване, класна стая на открито, площадка за астрономически наблюдения и място за посрещане на изгрева. За посетителите ще бъдат направени барбекю с навес и места с огнища.

 

Присъстващите на срещата граждани обърнаха внимание на осигуряването на достатъчен брой паркоместата на Хамам баир, за да няма безразборно спиране.