Акция Децата тръгват на училище  стартира на 15 септември
Акция Децата тръгват на училище стартира на 15 септември / netinfo
На 15 септември стартира традиционната полицейска акция “Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”. Тя е част от мерките, които “Пътна полиция” предвижда, за да се ограничат предпоставките за пътни злополуки с учениците. По време на акцията, която ще продължи до края на месеца, ще има засилен полицейски контрол в училищните райони най-вече в часовете, когато децата отиват и се връщат от училищата. Направен е график, според който пътни полицаи ще има на всички възлови кръстовища, за да се осигури безопасно пресичане на децата и техните придружители, както и патрулиране на полицейските служители, които ще извеждат от пътните платна децата, които пресичат неправилно и ще им обясняват правилата на движение.

На 15 септември децата от школата “За моята безопасност” в ОУ “Д. Дебелянов” в Ямбол ще помагат на полицаите в контролирането на движението. Те ще бъдат със светлоотразителни жилетки, осигурени полицията. Отпечатани са и специални учебни календарчета, които децата ще раздават на пешеходните пътеки.

Досегашната статистика показва, че особено застрашени са първокласниците и децата до 14 години, когато отиват и се връщат от училище. Данните сочат, че основните причини за злополуките са внезапно и неправилно пресичане, както и несъобразената скорост на водачите.