матури
матури / БГНЕС, архив
От допуснати 982 дванадесетокласници на втория държавен зрелостен изпит са се явили 941. 41 не са се явили на изпит, от тях 10 по география, 24 по философия, по билогия 5 и 1по английски език, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Бисерка Василева.

Вариант №2 се падна на втория задължителен държавен зрелостен изпит, който се провежда днес. Той важи за всички 13 изпита, от които дванадесетокласниците избират един. За втората задължителна матура зрелостниците избират между 13 предмета. Най-желаният от тях е биология и здравно образование, на второ място се нарежда география и икономика, следван от английски език.
За първи път тази дванайсетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо него в дипломата им да се запише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 44 младежи са предпочели този вариант.

Матурите тази година са разделени на модули. Учениците могат за излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части имат различна продължителност, като цялата матурата трае 4 астрономически часа.