90 породи показват на изложение по животновъдство в Сливен
90 породи показват на изложение по животновъдство в Сливен / netinfo

Петото Национално изложение по животновъдство бе открито официално днес на Сливенски винерални бани. Изложението е с международно участие.

То се провежда в Сливен, тъй като тук е единственото място, където има подходяща база за подобен тип форуми, съобщи професор д-р Константин Желев, изпълнителен директор на Агенцията за селекция и репродукция в животновъдството. Целта е да се покаже равнището на развитие на отделните породи, най-новото при отглеждането на животните и да се обърне внимание върху застрашените видове. Сред изчезналите животни са искърско и родопско говеда, каракачанска овца, медночервена шуменска овца, риплянска овца, дъбенска овца, каракачански кон и източно балканска свиня.

Според проф. Желев за 50 години са изчезнали напълно българското червено говедо и българския бивол, а също свинята-мангалица, германската свиня, камчийския и делиормански кон. Изчезнали са и камилите, характерни за Тополовградско.

В България се отглеждат 107 породи селскостопански животни, 90 от тях ще присъстват на изложението. От тях около 60 ще са български, а близо 30 – чуждестранни. 

На изложението се показват и френски породи овце и говеда.

Очаква се изложението да бъде посетено от над 5000 души.