90 длъжници с наложено обезпечение върху имуществото им
90 длъжници с наложено обезпечение върху имуществото им / Дарик

414 са фирмите, които са натрупали данъчни и осигурителни задължения над 5 хиляди лева, съобщават от НАП- Ямбол. В актуализирания списък с длъжниците, които имат неплатени данъци и осигуровки, фигурират 8 новорегистрирани фирми от област Ямбол с непогасени задължения за над 300 хиляди лева. 

За 17 собственици на фирми приходната администрация е поискала от лицензираните органи отнемане на личното оръжие. На 90 некоректни собственици на фирми са наложени обезпечителни мерки върху притежаваното движимо и недвижимо имущество. Публичните изпълнители от офиса на НАП в Ямбол продължават процедурата по обезпечаване на вземанията, свързани с дължими от фирмите осигурителни вноски, държавно обществено осигуряване и вноски към Националната здравно осигурителна каса в големи размери.

Покани за доброволно изпълнение, обаждания по телефона, напомнителни писма са сред познатите мерки за приканване на длъжниците да покриват задълженията си към държавата.325 са  длъжниците от област Ямбол с неуредени публични задължения над 5 хиляди лева, които нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение. Четирима длъжници са отпаднали от списъка, тъй като са платили задължения над 200 хиляди лева.

От офиса на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Ямбол уточниха, че продължават процедурата по предприемане на крайните действия за принудително събиране на задължения- дерегистрация по Закона за ДДС или обявяване в несъстоятелност.