4400 заявления по Кампанията за директни плащания 2014
4400 заявления по Кампанията за директни плащания 2014 / Dariknews, Архив

Приключи камапанията за кандидатстване по схеми и мерки за директни плащания. В Сливенска област за директни плащания са кандидатствали близо 4 400 земеделски производители.

Общинските служби по" Земеделие "продължават да очертават плоши на земеделски стопани, които са решили да кандидатстват след 15 май или искат да бъдат извършени корекции по терените. Корекциите се извършват до 30 юни в офисите на общинските служби „Земеделие“.

От 15 май до 9 юни санкцията е от 1 процент за всеки просрочен ден. Това припомни директорът на Областна дирекция „Земеделие и гори" - Сливен Тодор Братанов.

Новото тази година е въвеждането  на “преразпределително плащане”. По тази схема право на подпомагане имат земеделските стопани, които имат право на плащане по схемата за «единно плащане» на площ. Преразпределитилното плащане предвижда плащане за първите  300 дка.

«Стопаните не трябва да заявяват конкретни парцели по тази схема, а само да отбележат, че желаят да кандидатстват по нея», уточни Братанов и добави, че кандидати, които са разделили стопанството си с цел облагодетелстване ще бъдат санкционирани.

Земеделците могат да кандидатстват по за единно плащане на площ за ягоди и малини, необвързана с производството, Схема за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци , произвеждани в България, схема за национални доплащания на хектар земеделска земя, схема за национални доплащания за тютюн ,  необвързана с производството, Национални доплащания за говеда, схема, необвързана с производството, Национални доплащания за овце- майки и/  или кози- майки и други.