/ Механизиран батальон
 42-ри механизиран батальон в Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, отваря вратите си за приятелите на батальона, по случай своя празник, от 10:00 до 13:00 часа днес във войскови район Кабиле.

Празничната инициатива, посветена на 19 април – датата на създаването на батальона, включва както тържествен ритуал за честване празника, така и показ на въоръжение и техника, демонстрации на способности, кратки практически обучения и последващи състезания за посетителите, желаещи да се включат в надпреварата.

След тържествен ритуал за честване Празника на 42-ри механизиран батальон, за провеждането на показ и демонстрация, на стадиона във войсковия район, ще бъдат развърнати учебни центрове за демонстрация на тактически действия от механизирано отделение, оказване на първа помощ и медицинска евакуация на ранен и демонстрация на бойни възможности по специализиран ръкопашен бой.

По програма, съобразена с различните целеви групи и интереси, ще се проведат кратки демонстрации и обучения, с последващи надпревари между желаещи да участват ученици и граждани, за изпълнение на нормативи по огнева подготовка с автомат „Калашников”, на нормативи по "Ядрена, химична и биологична защита" с противогаз, както и на действия за оказване на първа медицинска помощ на пострадал.

Най-малките приятели на батальона ще имат възможността да участват в организирано занятие с ролева игра за запознаване с Националните символи на Република Българи и професията на военнослужещ в Сухопътните войски.

За най-добрите във всички състезания са предвидени символични награди и грамоти, които ще бъдат връчени от командира на 42-ри механизиран батальон – подполковник Ивайло Иванов.

За посетителите на празничната инициатива е организиран показ на въоръжение и техника и се осигурява възможността да направят своите вълнуващи снимки за спомен.