15 млади семейства са поискали облекчения при закупуване на жилище
15 млади семейства са поискали облекчения при закупуване на жилище / Дарик Сливен

950 годишни данъчни декларации са подадени в териториалната дирекция на НАП - Сливен. От тях 380 души ползват отстъпка върху данъка от 5%. Това съобщи за Дарик говорителят на дирекцията Стефка Каменова. Най-големият внесен данък е 52 807 лева , като ползваната отстъпка е 2 640 лева.

15 граждани са подали декларации по интернет. 70 семейства са декларирали, че искат да ползват данъчни облекчения за ипотечни кредити. Най-голямата посочена сума за възстановяване е 995 лева. До 30 април е срокът за подаване на годишните данъчни декларации, като лицата трябва да заплатят дължимия данък в същия срок.

Заедно с годишната декларация самоосигуряващите се лица трябва да подадат и декларация образец №6 за дължимите задължителни осигурителни вноски. Декларациите могат да бъдат подадени както по електронен път, така и в офисите на териториалните дирекции и по пощите.

Глобата за неподадена в срок данъчна декларация, съобразно тежестта на нарушението,  е до 500 лева, а за укрити доходи до 1 000 лева, припомни Каменова.