/ Sofia Photo Agency, архив
140 гайди ще зазвучат на 3 март пред сградата на Община Сливен. Гайдарите, на възраст от 7 до 70 години, пристигат от Смолянския край. Пред паметника на Хаджи Димитър от 11:00 часа е официалната церемония по издигане Националното знаме на Република България.

140 военнослужещи  ще носят 140-метров трибагреник по „Пътя към безсмъртието“ - от паметника на Хаджи Димитър, по улица „Г.С.Раковски“, до паметника на Панайот Хитов.

Там ще се състои втората част от церемонията по поднасяне на цветя и отдаване на почит. Към шествието ще се присъединят и 140 полицаи, пожарникари и ученици от сливенски училища, носещи 140 знамена. Маршрутът на шествието не е избран случайно.

3 март
община Сливен


През пролетта на 1861 г. Хаджи Димитър поема по хайдушките пътеки в Сливенския балкан и се включва в четата на сливенския войвода Георги Трънкин, която след неговата гибел е оглавена от Панайот Хитов.

До 1863 г., под ръководството на Панайот Хитов, Хаджи Димитър трупа ценен опит като хайдутин и бъдещ войвода. Панайот Хитов пише са първите си впечатления от него:

„Добре облечен, руса коса, очи май зелени, бой нисък, разтъртен. На него два пищова, ятаган, с черно чирене, едно шишане с даалийски чакмак – четири педи дълго, пет драма куршум носи. Годините му бяха около 20“. Спечелил доверието на Панайот Хитов и това на другарите си, през пролетта на 1863 г. Хаджи Димитър е избран за байрактар.

Трибагреник
община Сливен


Георги Стойков Раковски изготвя „Привременен закон за народните горски чети през 1867 лето“, който е най-завършената теоретична платформа на четничеството в българското национално-освободително движение. Между съмишлениците на Раковски, одобрили този „закон“, са Панайот Хитов, Хаджи Димитър и други.
 
Община Сливен кани покана всички сливенски гражданин да се включат в честването на 140 години от Освобождението на България от османско иго.