В Силистра поставиха първите дози от ваксините срещу COVID-19 на деца. Имунизирането става само с предварително записан час, за да няма бракувани дози. Процедурите се извършваха след преглед от педиатър, предаде кореспондентът на БГНЕС.

10 деца на възраст между 5 и 11 години бяха имунизирани днес срещу COVID-19 в РЗИ – Силистра. Сред първите, които се престрашиха бяха 9-годишната Елия и 7-годишната Вая. 

"Когато завърши проверяването дали има странични ефекти малко започнах да се страхувам, но след това хич не ме заболя", каза Елия Ганева.

„Отначало ме беше страх, после не ме заболя”, посочи Вая.

"Имам притеснения преди всяка ваксина, но мисля, че надделява доверието към науката и все пак, че децата трябва да бъдат предпазени. Това е по-добрият начин, отколкото преболедуването", заяви Маргарита Ганева.

В област Силистра са разпределени общо 300 дози от ваксините за деца. Възможност за имунизиране ще има и в общинските болници с Тутракан и Дулово, но засега там няма интерес.

Периодът, в който се получи ваксината и по-малката популяризация води до този резултат – да смятаме, че няма интерес, но аз считам, че интереса ще дойде с времето, каза д-р Теодора Начева – директор на РЗИ – Силистра.

 
БГНЕС