Момичетата сбъдват мечтата си.
Момичетата сбъдват мечтата си. / dariknews.bg
Балерина е мечтата на почти всяко момиче. Грация, светлина и стъпване на пръсти...всеки ден, всеки час. Зад красивото движение стоят много години репетиции, много провали, много успехи, много приятели, много воля. 

Това доказват и момичетата от ОДК-Шумен, които само преди дни спечелиха две купи на XXVI Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“, провел се в Албена.

Успехът идва на най-мащабния български фестивал.

Техният ръководител Светла Денчева е категорична, че представянето на момичетата й е било много отговорно.

Конкуренцията не беше толкова лека, защото имаше участници от Украйна, Русия, а знаем, че балетът в бившата СССР винаги е бил на ниво и е едно изкуство, което там е на пиедестал.

За да достигнат нивото на своите връстници от Русия, шуменските балерини прекарват по няколко часа на ден в залата.

Така вече 5 години Ванеса посещава репетициите. Въпреки че изглежда дълго време, всъщност тя е сред най-новите попълнения.

Момичетата сбъдват мечтата си.
dariknews.bg


Балетът ми дава сила. Нарастват уменията, повече мускулатура, издръжливост и наистина ми харесва като чувство, казва тя и признава, че се притеснява все още дали добре ще изпълни движенията или ще сбърка.

Тя винаги харесвала балета, но така и не събрала смелост да се запише. Нейни приятелки обаче я "навили". Въпреки 5-те години... тя все още се притеснява на сцената. 

С най-дълъг стаж в залата е Олина, която от 3-годишна репетира. Довела я учителката й по народни танци - защото ... не можела да танцува.

Момичетата сбъдват мечтата си.
dariknews.bg


Танцът ми даде изключително много и продължава да ми дава, защото дава дисциплина. Да мога да работя с други хора в екип, сплотяването на този екип. Ако аз се проваля – провалям цялата група. Докато соловото – каквото направя – правя за себе си и знам, че това са моите възможности, казва Олина.

Като малко дете се радвах, че ходя на балет, после мислех да се откажа, но не го направих. Сега вече - това е моят начин на живот. В залата все едно съм в къщи - с всички приятели, но с повече дисциплина. Чувството е неописуемо. 

Момичетата сбъдват мечтата си.
dariknews.bg


Доста хора приемат балета като нещо различно, а то е нещо много красиво и естествено. Да, различни сме от всички танцьори...Но ми се иска да има все повече балетни прояви в България, казва Ева.

Тя вече е 9 години на сцена и там мисли само за танца. Когато са в група обаче - помага на всички - брой, ако се налага, или пък говори. 

Момичетата сбъдват мечтата си.
dariknews.bg


Връзката между нас е много силна, защото когато танцуваш с някого - независимо дали се харесвате, накрая ставате като семейство, казва тя.

Момичетата са категорични, че най-безстрашни са когато са заедно на сцената. Тогава грешките са сведени до минимум, защото танцът ги води.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.