Започват ремонтите в учебните заведения
Започват ремонтите в учебните заведения / netinfo
В делегираните бюджети на училищата от общинския бюджет за текущи ремонти са заделени средства в размер на 273 687. Това заяви днес директорът на дирекция „Просвета, култура и младежки дейности” в община Шумен Найден Косев.

За основни ремонти в учебните заведения бюджета разчита на два вида финансиране – допълни той. Това са собствени бюджетни средства – осигурени са 40 000 лв. за изграждане на две тоалетни в СОУ ”В. Левски„ и ГПЧЕ „ Никола Йонков Вапцаров”. Другият вид финансиране е по програмата за оптимизация на училищната мрежа, по която общината кандидатства. Очакваме 750 000 лв. по тази програма, предали сме необходимите документи и очакваме отговор до края на месец юли - каза Косев. По думите му, 551 000 лв. от тези средства ще бъдат изразходвани за основни ремонти - покриви, хидроизолации, направа на плочници, осветление, ремонтиране на помещенията за хранене в средишните училища и др. Ние ще насочим голям финансов ресурс към селските училища – заяви Найден Косев. Останалите 199 000 лв. ще бъдат разпределени по схема, която покрива разходи по обезпечението на персонала или храненето на учениците от новата учебна година, както и някои комуникационни разходи, свързани с преструктурирането на училищната мрежа.

45 000 лв. ще бъдат осигурени за осигуряване на архитектурно достъпна среда в 3 училища. Това са СОУ”В. Левски”, ГПЧЕ „ Н. Й. Вапцаров” и ПМГ „Нанчо Попович”.

Ремонтите в учебните заведения ще започнат през тази седмица и ще приключат до 5 септември - каза още Найден Косев.